Programajánló

A Keleti-Kárpátokban, Hargita megye északkeleti részén található Gyilkos-tó egy legendáról kapta a nevét. A valóságban viszont a közeli hegyről lecsúszó törmelékek zárták el a patakok útját, maguk alá temetve egy fenyőerdőt, melynek csonkjai látszódnak a vízben.
A tavat megközelíthetitek a lélegzetelállító Bèkás-szoroson keresztül is, ahol 2-300 m magas sziklafalak mentèn visz az út. A festői szépségű tó igazi természeti ritkaság, amit mindenképp érdemes felkeresnetek.
Csónakázhattok vagy a kikötőtől nem messze, a piros kereszt jelzést követve, jól kiépített útvonalon körbe is tudjátok sétálni kb. 1 óra alatt. Ha a tó feletti Kis-Cohárd hegyre (1345 m) felmentek, páratlan kilátásban lehet részetek.
További hasznos tippjeink:

  • Gyergyószentmiklóson, a 4-es km-nèl szenzációs pisztrángsütőt találhattok
  • a tó partján ingyenes parkolást is találtok
  • érdemes időben érkezni, délután már nagy a tömeg
  • e-bike kölcsönzésre is van lehetőség

De ami a legfontosabb, kapcsoljatok alacsonyabb fokozatra és engedjétek át magatokat az élménynek!

Fotó: Demján László Gyilkos-tó/Székelyföld album 2022

Fotó: Véha Béla

Gyergyóremetètől nem messze áll a Kecske-kő, mely Európa legnagyobb átmèrőjű kialudt vulkánjának kráterpereme.
A csúcs 1481 m magasan, a Görgènyi havasokban található, ahonnan páratlan kilátásban lehet rèszetek.
A könnyű túrát kezdhetitek az Eszenyő-patak völgyèből ès a piros 🔺jelet követve a Kecske-patak mentèn haladjatok tovább. Az utolsó, kb negyedórás, fenyvessel borított szakasz meredekebb, de előtte lesz mèg időtök a tisztáson megpihenni, akár piknikezni is.
Ha felèrtek a Kecske-kőhöz, azt javasoljuk, merüljetek el a látványban ès hagyjátok, hogy a lelketek is megpihenjen

Gyergyóremetétől kb. 1 órára fekszik Borszék, mely gyógyvizéről és gyógyforrásairól is ismert. A borvíz a szénsavtartalmú gyógyvíz erdélyi neve, savanykás íze miatt a borhoz hasonlították.

Már az odaút is csodaszép látvánnyal kecsegteti az utazókat, a település levegője az egyik legtisztább az országban, a gyógyfürdő pedig sokféle betegség kezelésére is alkalmas. De ha nincs semmilyen panaszotok, akkor is érdemes megmártózni a fürdőben és feltölteni magatokat.

A túrázás szerelmesei is találhatnak maguknak valót Borszéken, mert a Jégbarlang megtekintése is remek lehetőség. Jól kiépített és lélegzetelállítóan szép ösvényen tudjátok elérni, könnyed útvonalon, de pulóvert, dzsekit mindenképp vigyetek magatokkal, mert odabent tényleg hideg lesz.

Fotó: Borszék város oldala